Potrebno:
1 kockica kvasca,
1 kašičica šećera,
1 dl mleka,
2 dl vode,
500 g brašna,
2 kašičice soli,
50 ml ulja,
1 jaje,
1 žumance.
Za premazivanje:
50 g margarina,
1 belance,
susam i lan po želji.
Priprema:
U mlako mleko potopiti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti da nadođe. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, mlaku vodu, so, ulje, jaje i žumance. Dodati i nadošao kvasac, pa uz postepeno dodavanje preostalog brašna zamesiti glatko testo. Pokriti ga i ostaviti da odmara na toplom oko sat vremena. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Prvi deo razviti u krug veličine tepsije u kojoj ćete peći pogaču. Tepsiju podmazati, pa u nju prebaciti razvučeno testo. Premazati testo omekšalim margarinom, pa preko njega naneti i drugi deo testa koji ste prethodno razvukli na isti način kao prvi deo. Na sredinu testa postaviti čašu i iseći gornji krug na 12 trouglova, ali samo do čaše. Svaki trougao podignuti, uvrnuti dva puta i spustiti nazad. Ostaviti pogaču da miruje još 15 minuta, a zatim je premazati umućenim belancem i posuti semenkama po želji. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu boju.
No comments:
Post a Comment