Sunday, May 11, 2014

Somun


1 kg mekog brašna
3 dcl mleka
2 dcl vode
1 kocka svežeg kvasca
2 kašičice šećera
4 kašike ulja
2 kašičice soli

Razmutiti kvasac sa šećerom u toplom mleku, dodati toplu vodu, ulje, so i lagano varjačom umešati brašno i zamesiti testo. Uraditi dobro rukama i ostaviti ga na toplom mestu u posudi pokrivenoj krpom, da narasta. 1 sat. Zatim ga ponovo premesiti i ostaviti još oko pola sata. Zatim ga podeliti u šest jufkica, napraviti loptice pa svaku lopticu razvlačiti da dobije oblik lepinje. Razvlačiti pažljivo samo krajeve somuna a ne sredinu. Posuti ih brašnom. Zagrejati rernu na 250 stepeni, u rernu prvo staviti pleh, posut brašnom, da se zagreje. Somune ređati u već zagrejan pleh i peći ih samo 10 minuta. Ne treba da previše porumene.

Služe se sa sirom i kajmakom, ćevapima, pljeskavicom... (i prazni su neodoljivi)
Posted By: Recepti

Somun

No comments:

Post a Comment

About

Gallery