Potrebno:
800 g brašna,
400 ml jogurta,
1 kockica kvasca,
1 kašičica šećera,
150 ml vode,
200 ml ulja,
3 kašičice soli,
100 g margarina.
Za premazivanje:
1 jaje,
susam po želji,
30 g margarina.
Priprema:
Sjediniti mlaku vodu, izmrvljeni kvasac i kašičicu šećera pa ostaviti na toplom da nadođe. U posudi za mešenje sjediniti jogurt, ulje i so, a zatim dodati nadošao kvasac. Promešati, pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti meko testo. Testo podeliti na 6 jufki (ne treba da odstoji).Rastanjiti prvu jufku i premazati je omekšalim margarinom. (Margarin ne treba da bude tečan da ne bi iscureo.) Rastanjiti drugu jufku i prebaciti preko prve, pa je premazati margarinom. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal. Poslednju (šestu) jufku ne premazivati. Ovako složene jufke pokriti čistom krpom i ostaviti da odmaraju oko 45 minuta. Nakon toga razvući testo što tanje, seći na trouglove i uvijati kroasane. Poređati kroasane u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Na svaki kroasan staviti po malo margarina, a zatim peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene. Kroasane možete puniti raznim nadevima, i slanim i slatkim, a vrlo su ukusni i ovako prazni.
No comments:
Post a Comment