Sunday, May 11, 2014

Ražane veknice


Ražano brašno je jako važno uvrstiti u ishranu zbog izuzetnih nutritivnih i hranljivih svojstava. Bogato je vitaminom E i vitaminima B kompleksa a ima i visok nivo minerala i gvožđa. Pecivo od ovog brašna ima slatkasto- kiselkasti ukus.

Potrebno je:
250gr ražanog brašna
250 gr pšeničnog brašno
1 kesica suvog kvasca
1 kašika žutog šećera
Oko ½ l mlake vode
Oko 50-60 ml ulja
1 puna kašičica soli.

Rastopiti kvasac u mlakoj vodi, dodati šećer i so, ulje i postepeno umešati brašno. Umesiti mekano testo i dobro ga izraditi i ostaviti na toplom mestu da naraste. Imajte u vidu da testo sa ražanim brašnom sporije narasta i ne kao belo brašno, pecivo je malo tvrđe a samim tim se i manje pojede, što je naročito važno u pravilnoj ishrani. Formirati veknice, zaseći ih nožem , poređati u pleh i ostaviti da odmore i narastu još oko ½ sata. Peći u zagrejanoj rerni na 200’ u koju ste stavili metalnu posudicu sa vodom (da voda isparava u toku pečenja i pomaže testu da ostane mekano).
Ne zna se da li su lepše tople ili hladne.
Prijatno!
Posted By: Recepti

Ražane veknice

No comments:

Post a Comment

About

Gallery